[VALENCIÀ]

Fa uns dies, en iniciar la primavera, visitarem la finca Suay de Sa i Fresc, al terme municipal d’Alcàsser.

Ens van atendre Julio Quilis i Fermin Salcedo, dos dels socis de la empresa.

Hem de dir que la finca es completíssima des del punt de vista agroecològic i un model a imitar.

Cal destacar una rotació de cultius acurada, que sempre inclou el període de descans d’alguna parcel.la, això sí sembrada amb un adob verd per incrementar la vida del sòl.

També és freqüent l’ús de varietats tradicionals, creuen en elles perquè són la nostra cultura i tenen un nivell de qualitat especial. Nosaltres trobàrem tomaques quarantenes, valencianes i cirera menuda, varietat escassa que ells conserven.

Per últim es destacable l’estratègia sanitària basada en el control biològic, que manegen com pocs. 

Julio ens va mostrar com introdueixen fulles de kale, cultiu que ja havia acabat el seu cicle, que estan ocupades per pugons parasitats, dins els cultius d’estiu quan comencen a tindre població de pugons nous, així els paràsits dels pugons del kale, en eixir de l’hoste troben nou pugons a parasitar i controlen la població des de l’inici.

lacasella-saifresc-kale-pulgones

A més dediquen una línia interior de la parcel.la, que podria ser productiva, a plantar especies florals, que son refugi de predadors, pol·linitzadors i altres espècies auxiliars per als cultius.

En fi cada cultiu té la seua estratègia pròpia, i cal molta professionalitat i estima pel treball agrari per dur endavant un projecte tan complet.

Podem dir que trobem reunits el coneixement tradicional agrari de l’horta de València amb els coneixements tècnics més innovadors, tot junt permet una conducció agroecològica de gran nivell, que dóna com a resultat unes collites espectaculars, uns aliments en el seu punt de qualitat i sanitat.

Els clients i consumidors de la Casella tenen la sort de trobar aquests aliments a la botiga de La Casella i a les caixes comercials, ja que Sa i Fresc són proveïdors de la cooperativa des de fa temps, i uns uneix, amés de la relació comercial, un vincle d’amistat i compromís per defendre un projecte comú.

LA XIRIVIA OBLIDADA

La xirivia és una arrel alimentària que ens acompanya des de fa molt de temps, era coneguda ja en temps dels grecs, històricament ha format part de la nostra dieta fins que la creïlla, arribada del continent americà, l’ha substituïda al camp, a la cuina i la taula, i ara queda oblidada i molta gent ja ni la recorda.

chirivia-saifresc-lacasella

Una pena ja que és un gran aliment i té un particular gust, molt especial i únic. Té bona fibra, poques calories i moltes vitamines (C, B i E), a més de bons nivells de fòsfor, potassi i magnesi. També aporta importants nivells d’antioxidants bons per a la salut.

Actualment resta arraconada al putxero, on forma part de la recepta clàssica, però hi ha altres opcions culinàries per a poder gaudir-les, com les cremes i pures, on el seu sabor és rotund, dolç i un poc anisat, amb un final picant molt original.

chirivia-saifresc-lacasella

Compreu-les ecològiques, de cultiu de proximitat i de temporada, es troben a la tardor, hivern i primavera. Recuperem aquest bon aliment que mereix una oportunitat.

[CASTELLANO]

VISITA A LA FINCA SUAY DE SA I FRESC.

Hace unos días con el comienzo de la primavera, visitamos la finca Suay de Sa i Fresc. En el término municipal de Alcácer, Valencia.

Nos atendieron Julio Quilis y Fermín Salcedo, dos de los socios de la empresa.

Aprovechamos para decir que la finca es completísima desde el punto de vista agroecológico y desde luego, un modelo a imitar.

Cabe destacar la rotación de cultivos tan precisa, que siempre incluye el período de descanso de alguna parcela. Eso sí, sembrada con un adobo verde para incrementar la vida del sol.

También es frecuente el uso de variedades tradicionales. Creen en ellas porque son nuestra cultura y tienen un nivel de calidad especial. Nosotros pudimos encontrar tomates de la variedad cuarentena, valencianos y cereza pequeña, variedad muy escasa que conservan en Sa i Fresc.

Por último, es destacable la estrategia sanitaria basada en el control biológico que gestionan como pocos. 

Julio nos enseñó cómo introducen hojas de kale, cultivo que ya había acabado su ciclo, que están ocupadas por pulgones parasitarios, dentro del cultivo de verano cuando comienzan a tener población nueva de pulgones. De esta forma los parásitos del pulgón de kale, encuentran nuevos pulgones a parasitar y controlan la población desde el inicio.

Además, dedican una línea interior de la parcela que podría ser productiva a plantar especies florales. Éstas, son refugio de predadores, polinizadores y otras especies auxiliares para los cultivos.

En definitiva, cada cultivo tiene su propia estrategia y se requiere de mucha profesionalidad y cariño por el trabajo agrario para poder llevar adelante un proyecto tan completo.

Podemos decir que nos encontramos reunidos frente al conocimiento tradicional agrario de la huerta de Valencia con los conocimientos técnicos más innovadores. Todo unido permite una conducción agroecológica de gran nivel, que da como resultado unas cosechas espectaculares y unos alimentos en su punto de calidad y salubridad.

Los clientes y consumidores de La Casella tienen la suerte de encontrar estos alimentos en nuestra tienda y las cajas comerciales. Sa i Fresc son proveedores de la cooperativa desde hace tiempo y más allá de la relación comercial tenemos un vínculo de amistad y un compromiso por defender un proyecto en común.

LA CHIRIVÍA OLVIDADA

La chirivía es una raíz alimentaría que nos acompaña desde hace mucho tiempo. Era ya conocida en tiempos de los griegos e históricamente ha formado parte de nuestra dieta, llegada desde el continente americano, que la ha sustituido al campo a la cocina y a la mesa. Ahora queda olvidada y mucha gente ya ni la recuerda.

Es una pena ya que consideramos que es una gran alimente y tiene un gusto particular, muy especial y único. Es rica en fibra de calidad, pocas calorías y muchas vitaminas (C, B i E). Además de buenos niveles de fósforo, potasio y magnesio. También aporta importantes niveles de antioxidantes buenos para la salud.

Actualmente queda arrinconada y solo se utiliza en el puchero en su receta más clásica. Pero hay otras opciones culinarias para poder disfrutarlas como las cremas y purés donde su sabor es más rotundo, dulce, un poco anisado y con un final picante muy original.

Compradlas ecológicas, de cultivo de proximidad y de temporada. Puedes encontrarlas en el otoño, invierno y primavera. 

Recuperemos este buen alimento que merece más de una oportunidad.